Heti beszámoló az operatív stáb-értekezletről

Minden héten összeül a vásárhelyi operatív stáb

Tegnapi ülésükön elhangzott:

Jelenleg  29 háztartásban 31 fő van hatósági karanténban.

Összesen 4 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a feljelentés mellett volt, akinél pénzbüntetést is kellett alkalmazni. Információink szerint ez átlagosan 50 eFt feletti volt. 

Egyébként több, mint kétszáz embert kellett figyelmeztetni.

Emellett a közterületfelügyelők is egy feljelentést tettek és 4 esetben bírságoltak, a szabályok be nem tartása miatt. A piacon 10 személyt figyelmeztettek az önkormányzati szabályok betartására.

Döntés született a szájmaszkok további használatáról ennek részleteiről itt olvashatnak többet: https://www.hodpress.hu/2020/04/27/piaci-szabalyok-sajat-maszk-es-biztonsagos-tavolsag-kell/ Az Önkormányzat már nem oszt ingyenes maszkokat a piacon, ellenben felkéri az ezzel foglalkozó árusokat és az ingyenes maszkot osztó civil szervezeteket, hogy helypénz megfizetése nélkül árusítsanak vagy osszanak maszkokat.

Arról is megállapodás született, hogy az azok az árusok, akik nem tartják be a veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályokat – különös tekintettel az árus szájmaszk viselési kötelezettségére – azok átmenetileg nem árulhatnak a piacon.

A piacon a 6 közterület-felügyelő mellett rendőrök és katonák is segítik a szabályok betartását.

Felvetődött a létszám további korlátozása és az idősek bevásárlásának más időpontra helyezése is, de egyelőre változtatás nem született ezekben a kérdésekben.

A piac területén a beltéri kiszolgálásnál kérjük a kereskedőket, hogy egyidőben csak egy személy vagy egy család tartózkodjon az eladótérben a vásárlás alatt.

Több ellenőrzés volt az idősotthonokban az elmúlt héten. Mindent rendben találtak, nincs fertőzött, de még nem tesztelték a bent lakókat. A hétre is várható újabb ellenőrzés.

A védekezésről és a felkészültségről alpolgármester úr is személyesen meggyőződött. Erről itt olvashatnak részletesebben: https://www.facebook.com/berenyi07/photos/a.112259576870525/225042572258891/?

A katonaság ugyan többször is kereste az intézményeket, sőt még helyszíni bejárás is volt, de nem került sor fertőtlenítésre a katonaság részéről. A beérkező gépjárművek fertőtlenítését viszont kérték, amelyet az intézmény be is vezetett.

Több mint 170 bentlakó személy van. 10 gondozásra szoruló beteget szállítottak vissza az otthonba a kórházból az ágyfelszabadítások miatt.

A hajléktalan szállón általában rend van, jól viselik a bezártságot, egy hajléktalan költözött ki az utcára.

Korlátozták a szociális étkezést: csak egész hónapra lehet igényelni. Több helyről kaptak fertőtlenítőt és egyéb védőfelszereléseket, a fenntartótól pedig élelmiszert.

Az önkormányzat által felajánlott Klauzál utcai konténer-szállót csak elkülönítőnek fogják használni. Az önkormányzat beköttette a vizet és az áramot, a Badalik Bertalan Hajléktalanszálló pedig berendezte, így készen áll a befogadásra.

A múlt héten 88 élelmiszer csomag, 670 ebéd és 4 gyógyszer utalvány került a városban kiosztásra és 147 rászorulónak vásároltak be a munkájuk ellehetetlenülése miatt szabaddá vált városi alkalmazottak és az önkéntesek. Továbbá 26 rászoruló család kapott 2 alkalommal kenyeret és péksüteményt.