A vásárhelyi operatív stáb sajtótájékoztatója

A vásárhelyi operatív stáb mai megbeszélése után Márki-Zay Péter polgármester sajtótájékoztatót tartott, amelyen elhangzott, hogy a rendőrség adatai szerint

 • 30 fő van hatósági karanténban, őket a rendőrség rendszeresen ellenőrzi.
 • 240 esetben intézkedtek.
 •  szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi és szabálysértési bírsággal büntetheti a rendelet megszegőit, ennek összege 5 ezer és 500 ezer forint között lehet.

Az országos könnyítések Hódmezővásárhelyen is sok eddigi szabályt felülírnak.

Ami most aktuális:

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolságot) tartani.

Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. Az üzletek tulajdonosait kérjük, hogy fokozottan figyeljenek egységeikben a kötelező maszk viselésére.

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható, a megszokott rendben, azaz a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra között látogathatják. Ezekben az üzletekben ilyenkor kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

A vendéglátóhelyek – így az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, de a vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a helyek üzemeltetői gondoskodnak. A vendéglátóhelyeken a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. A vendéglátó üzlet üzemeltetőinek a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetniük az  üzlet közterületen működő terasza után.

A Polgármesteri Hivatalban:

 • bővítjük az ügyfélszolgálatot:
  • hétfőn 12.00 – 17:00;
  • szerdán 12.00-16.00
  • kedd-csütörtök-pénteken: 8.00-12.00
 • telefonos időpontfoglalással pedig akármikor lehet ügyeket intézni.

Érvényben marad az egy ügyfél – egy ablak rendszer és kérjük a polgárokat, viseljenek maszkot, használják a kézfertőtlenítőt.

Vizsgáljuk a házasságkötő teremben mennyi a befogadóképesség a 1,5 m távolság betartásával – hogy az eddig maximalizált 10 résztvevő számát bővíteni tudjuk.

Gyorsítjuk a területhasználati engedélyek kiadását a vendéglátóipari egységek számára – mert bár most díjmentesen használhatják a teraszaikat, engedélyt kell váltaniuk.

Kedden reggel 6.00 órakor a strand szabadtéri medencéit megnyitják a lakosság számára, fokozottan figyelnek a fertőtlenítésre, egyéb védelmi szabályok betartására. Itt is marad a korlátozás, ami a boltokból megszokott, azaz 65 év fölöttiek csak 9.00 – 12.00 óra között használhatják a strandot, a 65 év alattiak pedig ebben az idősávban nem.

A piacon továbbra is él a kötelező maszkviselés szabálya, az alkoholfogyasztás tilalmát feloldjuk. A szombati piacot visszaállítjuk az eredeti szombat délutáni időpontra, így 12-18 óra között lesz nyitva a piac, a 65 fölöttiek 12-14 óra között látogathatják, a 65 év alattiak pedig 14 órától zárásig. Egyéb piacnapokon maradnak az aktuális idősávok: 9.00-11.00 között a 65 év fölöttiek látogathatják a piacot, előtte-utána a piac nyitvatartási idejében a 65 év alattiak mehetnek be.

Továbbra is zárva marad a könyvtár, a múzeum, a művelődési intézmények.

A sportlétesítményeket a gazdaságosság és az aktuális járványügyi intézkedések figyelembevételével, májustól fokozatosan megnyitjuk.

Orvosi ellátás:

 • újra visszaáll a betegellátás, de szigorúbbak a körülmények. Az orvosok óránként 4 beteget láthatnak el, előzetes bejelentés mellett;
 • nem tudni még hogyan működik a korábban lefoglalt időponttal rendelkező betegek időpontfoglalása.

Óvodák, bölcsődék:

 • a jelenlegi szabályozások szerint (5 fős kiscsoportok) a bölcsődék max. 115 gyermeket tudnak fogadni, az óvodák max. 230 gyermeket. – ennyire van kapacitás a humán erőforrás illetve a hely tekintetében
 • az óvodák az igények szerint nyitják újra intézményeiket, most az Oldalkosár utca 14 szám, Magvető utca 2 szám, Nádor utca 23 szám , Malom 25, és most megnyílt az Oldalkosár 4. Igény szerint pár napon belül újabbakat is nyitnak.
 • alaphelyzetben 840 gyermek járna most óvodába, a kapcitás 230 gyermek. A prioritást azok a gyerekek élvezik majd, akiknek szülei másként nem tudnának dolgozni, az óvoda munkáltatói igazolást fog kérni.  
 • az óvodákban hagyományosan vett oktatás nincs, csak felügyelet, ellátás.

Az egyházak közül a baptista és az unitárius jelezte, hogy hétvégén a szokásos módon megtartják istentiszteleteiket, a római katolikus és a református egyház később hozza nyilvánosságra a misékkel és istentiszteletekkel kapcsolatos döntéseit.

Vigyázzon mindenki magára, vigyázzunk egymásra!