Hódmezővásárhelyen május első hetében az alábbi korlátozások/szabályok élnek

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolságot) tartani.

Boltok, tömegközlekedés

Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. Az üzletek tulajdonosait kérjük, hogy fokozottan figyeljenek egységeikben a kötelező maszk viselésére.

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható, a megszokott rendben, azaz a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra között látogathatják. Ezekben az üzletekben ilyenkor kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

Vendéglátóhelyek

A vendéglátóhelyek – így az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, de a vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a helyek üzemeltetői gondoskodnak. A vendéglátóhelyeken a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. A vendéglátó üzlet üzemeltetőinek a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetniük az  üzlet közterületen működő terasza után.

Polgármesteri Hivatal

A járványügyi helyzetre tekintettel az ügyfélfogadási rend a következő:

Hétfő: 12-17 óra
Kedd: 8-12 óra
Szerda: 12-16 óra
Csütörtök: 8-12 óra
Péntek: 8-12 óra

Érvényben marad az egy ügyfél – egy ablak rendszer és kérjük a polgárokat, kérjük ügyfeleinket, hogy viseljenek maszkot, használják a kézfertőtlenítőt.

A házasságkötő teremben tartandó szombati esküvőkön részt vevők maximális létszáma 30 főre emelkedett.

Gyorsítjuk a területhasználati engedélyek kiadását a vendéglátóipari egységek számára – mert bár most díjmentesen használhatják a teraszaikat, engedélyt kell váltaniuk.

Strand

Kedden reggel 6.00 órakor a strand szabadtéri medencéit megnyitják a lakosság számára, fokozottan figyelnek a fertőtlenítésre, egyéb védelmi szabályok betartására.

A strandon is idősávokra osztották a látogathatóságot, 9-12 óra között a 65 év fölöttiek mehetnek be, előtte és utána a 65 év alattiak.

Piac

A piacon továbbra is él a kötelező maszkviselés szabálya. A legfontosabb változás a piac szombati nyitva tartásának visszaállása az eredeti időpontra, azaz 12 órától 18 óráig. Ezen a napon a 65 év felettieknek 2 óra áll rendelkezésükre 12-14 óráig. A többi napon maradt a 9-11 óra közötti idő számukra.

A létszámkorlát maradt 500 fő, ha ezt elérjük ki és beléptetés van.

Változás még az alkoholfogyasztás tilalmának megszűnése a piac területén.

Fontos még, hogy a madárinfluenza miatti zárlat elrendelése végett a piac területén továbbra is tilos élő baromfit és tojást árulni. A piacra való bejutás továbbra is két kapun lehetséges. A Szent István tér felől és a vásárcsarnok felőli nagykapun, ahol gépjárművel is be lehet hajtani.

Művelődési- és sportintézmények

Továbbra is zárva marad a könyvtár, a múzeum, a művelődési intézmények.

A sportlétesítményeket a gazdaságosság és az aktuális járványügyi intézkedések figyelembevételével, májustól fokozatosan megnyitjuk.

Orvosi ellátás:

  • újra visszaáll a betegellátás, de szigorúbbak a körülmények. Az orvosok óránként 4 beteget láthatnak el, előzetes bejelentés mellett;
  • nem tudni még hogyan működik a korábban lefoglalt időponttal rendelkező betegek időpontfoglalása.

Óvodák, bölcsődék:

  • a jelenlegi szabályozások szerint (5 fős kiscsoportok) a bölcsődék max. 115 gyermeket tudnak fogadni, az óvodák max. 230 gyermeket. – ennyire van kapacitás a humán erőforrás illetve a hely tekintetében
  • az óvodák az igények szerint nyitják újra intézményeiket, most az Oldalkosár utca 14 szám, Magvető utca 2 szám, Nádor utca 23 szám , Malom 25, és most megnyílt az Oldalkosár 4. Igény szerint pár napon belül újabbakat is nyitnak.
  • alaphelyzetben 840 gyermek járna most óvodába, a kapcitás 230 gyermek. A prioritást azok a gyerekek élvezik majd, akiknek szülei másként nem tudnának dolgozni, az óvoda munkáltatói igazolást fog kérni.  
  • az óvodákban hagyományosan vett oktatás nincs, csak felügyelet, ellátás.

Mise, istentisztelet

Az egyházak közül a baptista és az unitárius jelezte, hogy hétvégén a szokásos módon megtartják istentiszteleteiket, a római katolikus és a református egyház később hozza nyilvánosságra a misékkel és istentiszteletekkel kapcsolatos döntéseit.

*frissítés: az unitárius egyház jelezte, hogy mégsem a szokásos módon tartják meg a hétvégi istentiszteletüket, hanem fenttartják a járványhelyzetre megalkotott védekezés miatti rendszert