JÁRVÁNYÜGYI HELYZET ÉS INTÉZKEDÉSEK HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be dr. Márki-Zay Péter polgármester, hogy a Nádor utcai óvodában pozitív koronavírus tesztet produkált egy személy, így azonnali intézkedéseket foganatosítanak. Az óvodába 99 gyermek jár.

Az EMMI-vel és Juhász Tünde kormánymegbízott asszonnyal folytatott megbeszélések nyomán az óvodában a gyerekeken és a dolgozókon a népegészségügyi szakemberek két tesztet végeznek mindenkin, az egyiket pénteken, a másikat valószínűleg hétfőn. Amennyiben a kétszeri tesztelés során kiderül, hogy komoly veszély van, akkor további szigorításokat vezetünk be. A döntés minden esetben az Oktatási Hivatal és a Népegészségügy kezében van, az önkormányzat nem hozhat önállóan döntést a bezárásról. Ettől függetlenül a szülőket arra kérjük – mondta a polgármester, hogy ha a gyermek felügyeletét meg tudják oldani úgy, hogy a gyermeket a kötelező szűrésekre be tudják vinni pénteken és hétfőn, és biztonságosabbnak tartják az otthonmaradást, úgy egy telefonos értesítési lehetőséget hagyjanak az óvodában.

Hódmezővásárhelyen bizonyítottan itt van a korona-vírus, ezért a második hullámban most először újra összehívják az operatív stábot, hétfőnként fognak újra találkozni. Márki-Zay Péter polgármester kifejezte reményét, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben, most csatlakozni fog az Operatív Stábhoz a tisztifőorvos vagy megbízottja, illetve a kórház képviselője is megtiszteli majd jelenlétével és természetesen számítanak a korábbi résztvevőkre is.

További óvintézkedések: A HIVATALBAN kötelező a maszkviselet mind az ügyfelek, mind a dolgozók számára a közösségi területeken. Ez minden önkormányzati munkahelyen érvényes, minden intézményünkben. A bejáratnál továbbra is kézfertőtlenítők vannak kihelyezve, kérjük használják. A maszkviseléshez – önkéntes adományért cserében – mosható és egyszerhasználatos maszkokat találnak a portán.Az önkormányzat minden épületében folyamatosan fertőtlenítünk.Mindenkit arra kérünk, hogy a távolságtartásra figyeljenek, maszkot mindenhol viseljenek, ahol ez szükséges és kerüljék az üdvözlés megszokott formáit, az ölelést, puszikat. Legalább ugyanúgy tegyék meg az óvintézkedéseket, mint tavasszal.

A SPORTLÉTESÍTMÉNYEINKBE a sportoló gyerekek a közösségi terekben maszkot kell viseljenek, a szülők pedig nem mehetnek be az épületbe.

A MÚZEUMOKBAN, MŰVELŐDÉSI HÁZBAN is hasonló óvintézkedések lépnek érvénybe. A szeptemberi kiállításmegnyitók, illetve a novemberi Őszi Tárlat megnyitójára is ez fog vonatkozni. A megnyitót online lehet majd követni, csak a művészek, meghívottak és szervezők lehetnek jelen személyesen, távolságtartás és maszkviselés mellett. Mivel a megnyitó volt az az alkalom, amikor ingyenesen meg lehetett tekinteni ezeket a színvonalas alkotásokat, ezért idén a tárlatot teljes nyitvatartására ingyenessé tesszük, vagyis februárig ingyenesen lehet látogatni a kiállítást. A belépés csak maszkviselés és távolságtartás ellenében lehetséges, és egyszerre 50-nél többen nem tartózkodhatnak bent. Ha az időjárás lehetővé teszi, úgy a megnyitót is szabadtéren tartják majd, a szükséges minimum létszámmal.

A PIACON egyelőre semmilyen szigorítást nem vezetnek be, viszont felhívják a lakosság figyelmét, hogy a vírusveszély mostantól kezdve fokozottabban fennáll, ezért idősebb polgártársaink figyelmét kérik, hogy hagyják a bevásárlást fiatalabb hozzátartozóikra, inkább vegyék igénybe az ő segítségüket. Mivel nyílt térről van szó, egyenlőre nem vezetik be kötelező módon a maszkviselést.

Dr. Kis Andrea alpolgármester elmondta, AZ IDŐSGONDOZÁSBAN nagyon sok tavasszal bevezetett intézkedés érvényben maradt, és augusztus végén, amikor már érzékelhető volt a növekvő esetszám, újabb szigorításokat vezettek be. Bálint Gabriella főigazgató asszony tájékoztatása alapján elmondta, hogy a Kovács-Küry Idősotthonban hétfőtől szigorítják a látogatásokat. Körülbelül 10-20 olyan idős van, akik az udvaron tudnak majd találkozni hozzátartozóikkal. A fekvőbeteg időseket hétfőtől nem lehet látogatni. Az esetszámok függvényében akár a teljes tilalmat is elrendelhetik. A fertőtlenítés és egyéb óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak.

BÖLCSŐDÉK: felnőttek csak maszkkal léphetnek be az épületbe, napközben többször is mérik a kicsik lázát, hétfőtől AZ ÓVODÁK is bevezetik a lázmérést, reggel érkezéskor, majd napközben 2-3 óránként megismételve mérnek majd lázat a homlokon. Több intézményben most folyik a lázmérők beszerzése.

Az óvodáinkban a tavaszi első intézkedések egyike az 5 fős kiscsoportok bevezetése volt. Most a fokozott fertőtlenítésre nagyon odafigyelnek, és az EMMI előírásainak mindenben megfelelnek. A nyári időszakban könnyebb volt a kiscsoportokat továbbra is fenttartani, viszont szeptember 1-től minden gyerek újra járni kezdett óvodába, vagyis közel 800 kisgyerek jár most óvodába. Az EMMI ajánlása alapján az Oktatási Hivatal és a Népegészségügyi Hivatal az, akik döntést hozhatnak az érintett óvoda bezárásáról, fenntartóként erről nem rendelkezhetünk – hangsúlyozta dr. Kis Andrea alpolgármester. Írásban kértük tisztifőorvos asszonyt – mondta – hogy mindenről írásban tájékoztassa a fenntartó önkormányzatot, a jegyzőt, a kontaktkutatás eredményéről, esetszámokról, a szűrővizsgálatok eredményéről, hogy ezekről pontos képünk legyen és tudjuk a lakosságot tájékoztatni. Arra kérjük a szülőket, hogy ha lehet a gyermekeket tartsák otthon, dolgozókat pedig, amíg a teszteredmények nincsenek meg, tartsanak egyfajta „munkakarantént”, ami annyit jelent, hogy kerüljék a nagyobb tömeget munkaidő után. Ezzel és a fokozott fertőtlenítéssel megpróbáljuk visszaszorítani a vírust. Amennyiben óvodaszünetet rendelnek el, úgy mindenképpen tájékoztatjuk majd a lakosságot.

Dr. Kis Andrea alpolgármester azt is elmondta, hogy sok visszajelzést kapunk arról, hogy sokan nem veszik komolyan a vírus elleni védekezést, kéri a lakosságot: a maszkot mindenképpen viseljék ott, ahol ez elő van írva, figyeljünk a fertőtlenítésre és a távolságtartásra. Kiemelte, hogy a fiatalok közül is egyre többen betegszenek meg, ezért mindenkit kér az óvintézkedések fokozott betartására.

Márki-Zay Péter polgármester még elmondta, hogy a sporteseményekről az egyesületek és szövetségek döntenek majd. Mindenképpen a szövetségek ajánlásait követjük majd.

A STRANDDAL kapcsolatban ugyanez az álláspont, hogy ameddig engedélyezett, a strand nyitva lesz, de az odalátogatók figyelmét felhívjuk, hogy a szabályokat tartsák be, a közös terekben a távolságot és egyéb óvintézkedéseket fokozott figyelemmel kell betartani. Nem szeretnénk pánikot, de valóban az esetszámok csúcsokat döntenek és valóban a fiatalabbak esnek most áldozatul. Az időseket továbbra is védeni kell, kérünk mindenkit, hogy vegyük kellően komolyan az óvintézkedéseket.