Az Operatív Stáb november 23-i ülésén elhangzott döntések, információk

Hódmezővásárhelyen a következő helyeken lesz kötelező a maszkviselés a vasúti és a buszpályaudvar, a buszmegállók és a piac teljes területén kívül:

– nyitvatartási időben az üzletek és áruházak parkolóiban

– nyitvatartási időben az üzletek és áruházak bejáratától számított 10 méteres körzetben

– az általános iskolák, óvodák és bölcsődéktől számított 10 méteres körzetben és parkolóikban – az intézmények nyitvatartási ideje alatt

Egészségügyi szakmai szempontból elmondható, hogy az országos és helyi intézkedések nyomán az esetek száma bár nagyon magas, stagnálni látszik. Különösen a veszélyeztetett csoportoknak, idősek, krónikus betegek számára (cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.) nagyon ajánlott az izoláció, vagyis aki teheti, maradjon otthon. Dr. Mester János háziorvos, képviselő elmondta, hogy a textilmaszkokat mossuk, fertőtlenítsük gyakran, de lehetőleg használjunk sebészeti maszkokat.

Dr. Berényi Károly gyermekorvos, alpolgármester – bár nem minden kollégától kap adatokat -, becslése szerint 100-130 fertőzött lehet Vásárhelyen.

A rendőrség 191 hatósági karanténban lévő lakost ellenőriz rendszeresen, közülük 22 főt elektronikus úton. Rendszeresen ellenőrzik a maszkviselést a kötelező helyeken, illetve a kijárási tilalom betartását. Múlt héten összesen 13 helyszíni bírságot kellett kiszabniuk. Egy áruházban úgy kellett intézkedniük, hogy egy lakos a biztonsági őr felszólítása ellenére sem akart maszkot viselni.

A piacon mióta megszűnt az étel-ital fogyasztása mindenki szabályszerűen viseli a maszkot, akár vásárló, akár eladó.

A polgármesteri hivatalban minden a megszokott módon folyik, szeptembertől összesen 11 kollégának volt pozitív teszteredménye, eltérő időszakokban. Vagyis a zavartalan működés ebből a szempontból biztosított. Az önkormányzat kötelezően bezárt vagy csökkentett üzemmódban működő intézményei közül a múzeumban mindenki belső feladatot lát el, a könyvtár az első hullámban kidolgozott rend szerint működik, a sportlétesítményeket csak sportolók használhatják – a strandot éppen a magyar úszóválogatott.

A szociális intézményekben, valamint az óvodákban a munkatársak heti szűrése elindult. A Kapcsolat Központ intézményeiben a dolgozók között nem találtak pozitív eseteket. A Kovács-Küry Időskorúak Otthonában a már tavasszal kidolgozott protokollt követik, ha az ott lakók közül bárki bármilyen tünetet produkál, elkülönítik társaitól. Az óvodákban a Pál utcai óvodában rendelt el az EMMI, november 20- 27 között rendkívüli szünetet, az óvodában megjelenő vírus miatt. Az Oldalkosár utca 4. szám alatti telephelyen lévő óvodában november 27-ig hosszabbították meg a rendkívüli szünetet, a Szabadság téri óvodában pedig november 25-ig. A Klauzál utcai óvodában is egy dolgozó pozitív, valamint több család is jelezte, hogy érintettek, itt még várják a minisztérium állásfoglalását. Az Oldalkosár utca 14 szám alatti telephelyen bár 2 dolgozó fertőzött, az óvodában nem rendeltek el rendkívüli szünetet, mert egyikük sem került közvetlen kapcsolatba a gyerekekkel. Az érintett óvodákban az önkormányzat hidegködös fertőtlenítést végzett.

A hajléktalanszállón nincsenek pozitív esetek, az ellátottak száma folyamatosan növekszik. A rendőrség is ide vitt egy, a távolsági buszát lekéső hölgyet, aki a kijárási tilalom időszakát végül a hajléktalanszállón töltötte.

Aki segítségre szorul érintettként az ellátásban, vagy a koronavírus kapcsán került bajba, hívja a Kapcsolat Központ krízisszámát: 06 30 616 253512